LOGIN PANEL
Korisničko ime:
Lozinka:
Zapamti me
Korisnici se mogu prijaviti na stranicu upisom korisničkog imena i lozinke koju su dobili prilikom registracije.
KORISNI LINKOVI
Službene stranice Vlade Republike Hrvatske
Službene stranice Sabora Republike Hrvatske
Način, uvjeti i postupak izbora općinskih načelnika, gradonačelnika i župana
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje
Hrvatski prijevod ugovora o pristupanju
Udruga Zagrebački umirovljenci
Proglašenje zakona o lokalnim izborima
NN 144/12

Odluka o proglašenju zakona o registru birača  

NN 144/12
Odluka o proglašenju zakona o prebivalištu
NN 144/12 
Novosti
Zašto
EU nudi mogučnosti ali......

Hrvatski umirovljenici zakinuti za ljetovanje!

Dok ministre hvata panika zbog sve ozbiljnijih praznina u državnoj blagajni, a hrvatski umirovljenici egzistencijalni očaj blaže skupljanjem plastičnih boca, spas i za jedne i za druge – nećete vjerovati! - na domak je ruke, samo je u čitavoj državnoj upravi, izgleda, u vrele ljetne dane nema tko ispružiti.

Postavši u srpnju i službeno Europljanima, i hrvatski su penzioneri, naime, konačno dobili šansu da im siromašna zadnjica vidi europskoga puta, a hrvatski turistički radnici priliku da srednjoeuropskim umirovljenicima ponude adekvatne posezonske programe.

Nismo pripremljeni

Još u lipnju ove godine Europska komisija donijela je odluku o dodjeli čak jedne milijarde eura za subvencioniranje putovanja europskih umirovljenika u predsezoni i posezoni, od čega bi Republika Hrvatska mogla povući više od 10 milijuna na ime svojih milijun i 300 tisuća umirovljenika. Gubitnička kvaka je, međutim, po dobrom starom hrvatskom običaju u neadekvatnoj pripremi: mimo objave natječaja na web stranici Ministarstva turizma, teškog milijardu eura, do danas gotovo da nije napravljeno ništa drugo da se omogući ležerniji život umirovljeničkoj populaciji i sigurna zarada hrvatskim hotelijerima. A rokovi za prijavu projekata istječu već gotovo za koji dan, 26. rujna. Riječ je, inače, o programu Europske unije koji je svojedobno pokrenuo povjerenik za turizam i industriju Antonio Tajani kako bi se uz pomoć onih koji nisu vezani sezonom godišnjih odmora ili početkom školske godine maksimalno produljila turistička sezona. Subvencionirajući iz europskih fondova putovanja europskih seniora po kontinentu, EU nastoji i ujednačeno puniti europske smještajne kapacitete: ideja predviđa da umirovljenici iz sjeverne Europe na jug kontinenta u većoj mjeri dolaze tijekom jeseni i zime, a da građani Sredozemlja obilaze hladniji sjever tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Prije globalne europske implementacije, sličan program subvencioniranja umirovljeničkog turizma godinama je postojao u Španjolskoj te se pokazao jako unosan: u sezoni 2009./2010. svaki euro subvencije vratio se španjolskoj državi kao 1,32 eura kroz prihod od poreza. U hrvatskom slučaju, aktualna europska subvencija iznosila bi čak osam eura po čovjeku, odnosno umirovljeniku. Naši ponuđači nisu limitirani nikakvim granicama – jesmo li Europljani ili nismo? – te na natječaj na teritoriju čitavog EU-a mogu ponuditi projekte pojedinačno teške čak do 340 milijuna eura! Jedina je nevolja što nadležni u državnoj administraciji imaju uobičajene reflekse mrtvog konja i što nikakvi programi još nisu osmišljeni, niti su adekvatno animirani potencijalni ponuđači. Da apsurd bude veći, u sve su se uplele čak i administrativne zavrzlame oko nadležnosti resornih ministarstava, pa tako Ministarstvo turizma nije zaduženo i ne može direktno komunicirati s predstavnicima europskih fondova.

OSTALE VIJESTI
10. rujan 2014.Umirovljenici ZA Ivu
Stranka umirovljenika odlučila je podržati predsjednika Republike Hrvatske dr. Ivu Josipovića u... (opširnije)
Kad je tako lagano najaviti nove standarde povijesti u školstvu, što je iduća meta političkog... (opširnije)
Pozivajući se na, kako kaže u priopćenju, učestale upite građana u proteklih sedam mjeseci, Stefan... (opširnije)
U najnovijoj analizi, ekonomist Velimir Šonje rasčlanio je državnu potrošnju i vrlo jasno pokazao što bi... (opširnije)
17. kolovoz 2014.NIJE SVIMA KRIZA
Iznose rekordnih plaća dobili smo od Središnjeg ureda Porezne uprave, a rang-ljestvica pokazuje trenutačno stanjeRekordnu godišnju... (opširnije)
Policija upozorava: Još jedna prevara vreba građane, odmah nas obavijestiteDvije nepoznate osobe lažno su se predstavile... (opširnije)
12. kolovoz 2014.ZDENAČKA PEKMEZIJADA
Članovi Stranke Umirovljenika Orahovice i Zdenaca sudjelovali su na trečoj Zdenačkoj pekmezijadi. Lijep i sunčan dan... (opširnije)
Blago redizajnirani Zakon o radu neće olakšati poslovanje, potaknuti poduzetništvo, nove investicije, niti uravnotežiti odnos... (opširnije)
Copyright Stranka umirovljenika, development by Zlatni ključ d.o.o., 2014.