Novinari, PR savjetnici i agencije na istom zadatku…

U nekoliko prethodnih osvrta i reakcija na politička zbivanja u hrvatskoj istaknuli smo ulogu agencija za ispitivanje javnog mnijenja. Uglavnom u negativnom kontekstu jer su im objavljivani rezultati podložni političkim utjecajima i pritiscima. Unatoč tome dosadašnje loše procjene i predviđanja nisu im naštetile u poslovanju što je samo dokaz da ih netko štiti. No srećom birači su prepoznali kako nije riječ o stručnom i objektivnom pristupu i neovisnosti te je utjecaj objavljenih anketa postao mizeran. Možda je i to razlog što su počeli stizati realniji rezultati poput ovomjesečnog u kojem su odjednom dvije najveće stranke izjednačene tj. razlika je u statističkoj pogrešci. Uz ove macane na istraživačkoj sceni često smo naglašavali i pristranu ulogu raznoraznih PR savjetnika u političkom prostoru Hrvatske. I konačno uz njihov dobro plaćeni savjetnički rad i lažne objave rezultata istraživanja preferencija birača koje su postale svakodnevni dio demokratskog folklora i prirepak višestranačju moramo naglasiti i ulogu brojnih neprofesionalnih novinarskih uradaka. Osobito pojedinih komentatorica i zvučnih novinarskih pera zaposlenih u najtiražnijim novinama koje su se natjecale u vrijeđanju i omalovažavanju predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Po njihovim donedavnim procjenama i informacijama iz visokih neimenovanih izvora za loš rejting SDP-a kriv je bio samo predsjednik stranke. Proricale su propast njegove politike, okrivljavale njegovu nesposobnost i neodlučnost, ismijavale izjave, a što je najgore spuštale se čak i na osobnu razinu vrijeđanja. Od tada do danas predsjednik SDP-a se nije promijenio. I nadalje zbog prevelikih obveza nije doktorirao, s istom suprugom živi u stanu od 50 kvadrata, sav umni potencijal i slobodno vrijeme podredio je svojoj stranci ali gle čuda porastao je rejting stranke. Očigledno je kako su ugledne komentatorice totalno pogriješile ili su svoje članke i osvrte pisale po dobivenom nalogu. To je samo njima poznato ali u svakom slučaju oba su razloga neprihvatljiva i dovoljan razlog da je naše novinarstvo na niskim granama. No kako svatko može pogriješiti još ima prostora da se uputi isprika i isprave neprimjerene dosadašnje objave uperene prema najvećoj oporbenoj stranci i njegovom predsjedniku. To su koliko čujemo ovih dana učinili i istaknuti članovi SDP-a koji su bili u istom kolu s određenim novinarima u pokušaju linčovanja i rušenja legalno izabranog predsjednika SDP-a. Na taj su se način djelomični rehabilitirali i sukladno demokratskoj praksi i načelima njihove će sankcije biti, ako već nisu, ublažene ili ukinute. No tko će ili na koji način sankcionirati štetu koju su svojim pisanjem nanijele novinarke teško je odgovoriti. Za nadati se je kako će u konačnici njihov profesionalni status i ugled biti narušen.  To će im biti možda  jedina ali i bolna  kazna njihovom egu i novinarskom ugledu.

Sa ciljem održavanja skupa na kojem želimo ukazati na problem dostojanstva umirovljenika zatražili smo 2. studenog ... (opširnije)

Nastavljajući predizbornu kampanju predsjednički kandidat Zoran Milanović je na Martinje posjetio Karlovac, Vrbovsko i Ogulin. Nakon ... (opširnije)

  Korupcija i anti korupcija često su u posljednje vrijeme korištene riječi u hrvatskom političkom žargonu. ... (opširnije)

Otok Krk, za koji smo nekada učili kako je površinom naš najveći otok, postao je ishodišna ... (opširnije)

Vrlo zanimljivim izlaganjima i potom interesantnim raspravama održana je u utorak, 29. listopada u sjedištu SDP-a ... (opširnije)

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na javnoj tribini koja se održava u utorak, 29. ... (opširnije)

Povodom Dana grada Samobora u samoborskoj kino dvorani je održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Uz domaćine, ... (opširnije)

Ne tako davno, dakle za vrijeme ove najsposobnije ili kako kažu Titanic vlade dogodilo se čudo ... (opširnije)

Slušajući jučerašnju vijest nakon sjednice glavnog odbora Hrvatske narodne stranke u prvi smo tren pomislili kako ... (opširnije)

Prisjećajući se dana kada je Hrvatski sabor donio odluku o raskidu svih veza s Jugoslavijom ponosno i ... (opširnije)