Objavljujemo službeni odgovor Ministarstva uprave!

Nakon dopisa upućenog u Ured predsjednika vlade Republike vezan uz odgađanje izbora u Gradu Orahovici zaprimili smo službeni odgovor koji objavljujemo u cijelosti!

Poštovani,

 

Slijedom traženja Stranke umirovljenika upućenog Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske, vezano uz održavanje prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Orahovice ukazujemo prije svega da u ovome trenutku Vlada Republike Hrvatske, zajedno s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, poduzima sve potrebne mjere u cilju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Što se tiče prijevremenih izbora u Gradu Orahovici i Općini Otok koje je Vlada raspisala svojom Odlukom od 12. ožujka 2020.,  a koji bi se trebali održati 19. travnja 2020., imajući u vidu nastalu situaciju, tu Odluku Vlada će svakako preispitati i pripremiti zakonsku mogućnost za odgodu raspisanih izbora.

Pri tome, ne samo da će se voditi računa o najugroženijim skupinama stanovništva, nego o sveukupnom općem interesu svih stanovnika Republike Hrvatske.

O aktivnostima vezanim uz odgodu prijevremenih izbora u Gradu Orahovici (i Općini Otok) pravovremeno će biti obaviješteni građani navedenih jedinica i potencijalni sudionici izbornog procesa.

U smislu navedenog, Ministarstvo uprave pripremilo je i uputilo Vladi Republike Hrvatske Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, o kojim aktivnostima je ministar uprave obavijestio gradonačelnicu Grada Orahovice i općinskog  načelnika Općine Otok, kao i predsjednika Državnog izbornog povjerenstva.

 

S poštovanjem, 

 

Olga Plazibat

Tajnica kabineta

Ministarstvo uprave

Maksimirska cesta 63

Zagreb, 10 000