Zbog limitiranih cijena neki trgovci uklanjaju robu sa polica!?

Zbog limitiranih cijena neki trgovci uklanjaju robu sa polica!?

Da li je moguće da će nakon paketa mjera neki trgovci iz svoje ponude povući artikle kojima je Vlada limitirala maloprodajnu cijenu? Ako se to uistinu dogodi moglo bi doći do puno većih problema od samih cijena. Prijeti li nam možda umjetno kreirana nestašica ulja, brašna, mlijeka, svinjskog i pilećeg mesa….? 

Javnost, posebno najugroženiji dio stanovništva među kojima prednjače umirovljenička domaćinstva su sa velikim odobravanjem dočekali ograničenje cijena za 9 prehrambenih artikala koje je Vlada svojim paketom mjera donijela prošli tjedan, no već samom primjenom su stigli i prvi ozbiljniji problemi. Jedan dio trgovaca je iz svoje ponude jednostavno izbacio navedene artikle  pravdajući se na razne načine, a glavni je za sada radi navodnog izbjegavanja kršenju Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi kojim je zabranjeno prodavati proizvod ispod nabavne cijene. Svi se naime žale da su im nabavne cijene više od onih koje je Vlada odredila kao maloprodajne.

Naravno da će državni inspektorat od Vlade brzo dobiti upute kako se ponašati u navedenom slučaju kod nadzora trgovaca, no usprkos tome i dalje ostaje otvoreno pitanje tko će u lancu krenuvši od samog proizvođača pa sve do krajnjeg trgovca na malo snositi teret moguće negativne razlike u cijeni, a znamo da n slobodnom tržištu nitko ne želi raditi sa uračunatim minusom u poslovanju. Jasno je da su ovom mjerom limitiranih cijena ne/namjerno favorizirani veliki trgovački lanci koji zbog nabavke velikih količina u pravilu znatno jeftinije ili uz veći rabat kod dobavljača plaćaju ‟sporne” artikle nego što iste mogu nabaviti mali trgovci. To zapravo znači da se limitiranim cijenama u maloprodaju navedenih artikala veliki trgovci zbog mjera Vlade neće naći u minusu.

Moglo bi zbog navedenog ubrzo biti velikih problema ako država pomogne malim trgovcima sa nekom subvencijom u nabavnim cijenama jer će to dovesti u nepovoljan položaj velike trgovce. Sa druge pak strane ako malim trgovcima ne pomogne, mnogi će da bi izbjegli gubitke u trgovini navedene artikle jednostavno izbaciti iz svoje ponude čime će svjesno umanjiti prihode, a time naravno i potencijalnu zaradu.

Gledajući malo unaprijed jasno je da svaki mali trgovac mješovitom robom bez osnovnih artikala u ponudi poput ulja, šećera ili brašna može slobodne odmah zatvoriti svoj dućan.

U Zagrebu, 12.09.2022.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO