Uvodi li se ponovno verbalni delikt?

Da riječi još uvijek nisu udarci poznato je od davnina pa su i stari Rimljani koristili izreku Verba non sunt verbera. S druge strane današnji stupanj demokracije diči se slobodom govora i mišljenja kao s jednom od osnovnih tekovina suvremenog društva. U tom kontekstu potpuno je nejasno kako jedan političar koji igrom slučaja nije u vlasti može biti osuđen za svoju izjavu i političku procjenu. To se upravo dogodilo lideru oporbe u srazu sa izgleda premoćnim krakovima grupe Borg i njegovim istomišljenicima. Kako bi ovaj slučaj bio još zanimljiviji začinio ga je dodatno predstavnik vladajuće stranke zaprijetivši dotičnom da mu ubuduće mogu slijediti još drastičnije kazne!? Govori li ovaj slučaj dovoljno o stanju hrvatskih sloboda, a osobito slobodi osobne misli i govora ili moramo svi misliti kako plemenki kaže. Stoga nemamo pravo pitati zašto danonoćno reklamiramo fondove Europske unije kao spas za naše poljoprivrednike kada to nisu ništa drugo nego naši novci koje uplaćujmeo u zajendničku kasu! I pri tome ne uspijevamo te novce niti vratiti jer nas u tome ometa ogromna Europska birokracija i procedura koja je upravo s tim ciljem i napravljena. Ali to za naše političke uhljebe koji nakon fakulteta izravno kreću u pohode na europske sinekure nije odveć važno jer  u ovom trenutku moraju opravdavati floskulu kako na mladima svijet ostaje i da im treba dati priliku. Nadamo se pri tome kako naše suprotno mišljene neće biti predmet sudskog spora jer smatramo kako u Europu treba poslati iskusne i dokazane stručnjake, a ne stranačke poslušnike i rođake. Za nas je to par ekselans primjer nepotizma ali za njih nije! Za njih je ubojstvo jednom pojedinačni eksces, a kada im odgovara dokaz genocidnosti i stravična tragedija! Za njih je zakonsko izjednačavanje mirovina s troškovima života porast mirovina! Za njih je skroman porast ili najmanji porast BDP-a u Europi strahoviti uspjeh i dokaz sposobnosti vlade! Za njih je otimanje privatne tvrke u rukama hrvatskog kapitala koja se nekad zvala Agrokor kako bi se prodala strancima makroekonomski uspjeh! Za njih je politički oportuno trgovati sa saborskim mandatima i na umjetan način održavati saborsku većinu koja nema nikave veze sa voljom birača! Moglo bi  tako do unedogled nabrajati činjenice i društvne pojave na koje ne gledamo na isti način pa se pitamo je li to razlog da budemo na bilo koji način kažnjeni.Moramo li ih podsjetiti i na čuvenu izreku Volteira kako je opasno biti u pravu u stvarima u kojima su vlasti u krivu? Ili možda na drugu koja se pripisuje engleskoj književnici Beatrice Evelyn Hall kojom opisuje tog istog Voltairea- Iako se ne slažem s vašim mišljenjem braniti bih do smrti vaše pravo da ga iznosite!?

Zaključno gušenjem slobode izražavanja i umjetnim stvaranjem zabrana poput tri riječi koje su danas navodno vrlo opasne jer su se koristile za vrijeme NDH dobivamo potpuno suprotni efekt! Posljedica takvog pristupa vjerojatno je i nekontrolirani verbalni ispad jednog saborskog zastupnika koji ovih dana puni stupce medija jer je u konačnici potpuno zlorabio pravo na slobodu izražavanja. Ipak moramo imati na umu da riječi ponekad bole jače nego udarci!

Svatko imalo teološki potkovan vjernik trebao bi znati kako su oholost i sebičnost često spominjani grijesi ... (opširnije)

Na poveznici https://www.index.hr/vijesti/clanak/izvjestaj-freedom-housea-hrvatska-nije-postigla-nikakav-demokratski-napredak/2180593.aspx možete pročitati zanimljivo izvješće o Hrvatskoj samo sada ne znamo kome vjerovati? Našim političarima na ... (opširnije)

Stranka umirovljenika je na svojoj redovnoj 10. sjednici predsjedništva održanoj 3. ožujka donijela slijedeće odluke:   ... (opširnije)

Svim radnicima te onima koji će tek ući u svijet rada čestitamo u ovim neobičnim vremenima ... (opširnije)

Kolika je mala razlika između popularnosti i zaborava ili kovanja u zvijezde i pljuvanja najbolje znaju ... (opširnije)

Svima koji slave uskrsnuće Isusovo prema Julijanskom kalendaru želimo Sretan Uskrs uz tradicionalni pozdrav Hristos voskrese, ... (opširnije)

Svim našim članovima i simpatizerima, braniteljima, radnicima, umirovljenicima i ostalim našim sugrađanima te u ovim vremenima ... (opširnije)

Epidemiološki incident koji će posve sigurno prerasti u prvorazredni eksces tijekom aktualne situacije s pandemijom korona ... (opširnije)

Nakon višednevnih pokušaja da zaustavimo procese vezane uz održavanje prijevremenih izbora u Gradu Orahovica konačno je ... (opširnije)

Aktualni saziv Hrvatskog sabora godinama ne predstavlja volju birača i na najgrublji način izigrana je volja ... (opširnije)