Apsurd Zakona o izborima za zastupnike u Hrvatski Sabor…

 

Apsurd Zakona o izborima za zastupnike u Hrvatski Sabor…

 

          Stranka umirovljenika nakon niza upućenih javnih kritika, prijedloga rješenja te  ukazivanja na nelogičnosti ili još bolje na nezakonitosti pri izboru za zastupnike u Hrvatski Sabor. Do danas nije dobila odgovor od dosadašnjih Vlada RH da se u tom dijelu želi išta mijenjati…

U poglavlju Ustava RH koji definira ljudska prava i temeljne slobode građana izričito se kaže : Svi su pred zakonima jednaki“

Nitko ne može oduzeti slobodu ili ograničiti slobodu građanima.

Nažalost sva navedena, kao i ne navedene Ustavom propisane norme posustaju pred:

 „Zakonom o izborima za zastupnike u Hrvatski Sabor.“

Svaki izborni sustav razmjerne naravi prvo po sebi traži određivanje izbornih jedinica, naravno granice i postojećih i budućih skrojenih po principu približnog broja birača,  sada imamo zakonsko određenje da  deset izbornih jedinica daju ili biraju svaka po 14 zastupnika Hrvatskog Sabora.

Danas po još uvijek, nažalost, važećem Zakonu ima velikih odstupanja po broju birača, ta odstupanja su i drastična na štetu nekih izbornih jedinica kao što su IX u usporedbi sa IV,   razlika je čak 92.000 u broju glasača.

O ravnomjernoj raspodjeli birača po izbornim jedinicama ovisi i pitanje zakonitosti,  demokratski proces i karakter izbora.

Na činjenicu neravnopravnosti pred Zakonom Upozorio je i Ustavni sud RH 2010. g. Nažalost ta najviša instanca na braniku zakonitosti je odustala od formalnog postupka da se to flagrantno kršenje ljudskih prava  u svakim slijedećim izborima ne ponavljaju.

Stranka umirovljenika traži od Vlade da žurno pristupi izmjenama Zakona tako da se broj izabranih predstavnika u Sabor određuje po proporcionalnom načelu u odnosu na broj upisanih birača. Uz prijedlog da se izborni prag od 5 % spusti na 3 % što bi omogućilo ulazak i nekih manjih stranaka u Sabor te na taj način bi ga učinilo demokratičnijim…

Pružamo podršku svim društveno organiziranim institucijama koje također vrlo korektno i argumentirano ukazuju  na ova pitanja koja predstavljaju po današnjem rješenju  u svojoj osnovi besramno zakidanje građana RH.

Potičemo Vladu i nadležna ministarstva da svojim prijedlozima izađu pred Sabor i donesu Zakon koji će biti u skladu s Ustavnim načelima…

Zagreb, 18. 05. 2022. godine

                                                                               Duško Vuković

                                                                               Zamjenik predsjednika

 

STRANKA UMIROVLJENIKA www.stranka-umirovljenika.hr [email protected] Jurišićeva 1/5, 10000 Zagreb 099 33 84 553 Ovo je naš stav… ... (opširnije)

STRANKA UMIROVLJENIKA U više navrata do sada pozdravili smo Odluku Vlade RH da pristupi izradi Prijedloga ... (opširnije)

STRANKA UMIROVLJENIKA AKTIVNOSTI Predsjedništvo Stranke umirovljenika održalo je svoju 10. sjednicu 03.06.2022. godine u Samoboru. Pored ... (opširnije)

Lazar Grujić: Povijest umirovljenika u Hrvatskoj je povijest sitnih izdaja. Ako se ne ujedinimo – nestajemo ... (opširnije)

SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI! (opširnije)

Imaju li umirovljenici za koga glasati? Stranka umirovljenika ponukana učestalim i brojnim upitima, te kritikama umirovljenika, ... (opširnije)

Predsjednici OO SU Brckovljani Milivoj Čehulić i GO SU Dugo Selo Josip Besenić, te predsjednik Sindikata ... (opširnije)

ČESTITKA (opširnije)

S vremena na vrijeme umirovljenici postaju dnevno politička tema. Doslovno dnevna jer, ne traje dulje od ... (opširnije)

Sretan Uskrs! (opširnije)