Umirovljenici zajedno: Tri stranke se formalno udružile (mirovina.hr)

Umirovljenici zajedno: Tri stranke se formalno udružile (mirovina.hr)

https://www.mirovina.hr/mirovine/umirovljenici-zajedno-tri-stranke-se-formalno-udruzile/

25. kolovoza 2022.

Umirovljenici zajedno: Tri stranke se formalno udružile, napale HSU i dale prijedloge Vladi

MIROVINE

Čelnici Stranke umirovljenika, Bloka umirovljenici zajedno i Demokratske stranke umirovljenika potpisali su danas Sporazum o političkoj suradnji i Sporazum o programskoj suradnji. Zamjerili su HSU-u dva neuspjela pokušaja formalnog udruživanja, a Vladi su predložili izmjenu načina usklađivanja mirovina i dizanje AVM-a na 100 kuna.

Formalno udruživanje umirovljeničkih stranaka | Foto: Screenshot: HRT

Danas je u Zagrebu svečano potpisan Sporazum o političkoj suradnji triju umirovljeničkih stranaka pod jedinstvenom nazivom Umirovljenici zajedno i Sporazuma o programskoj suradnji pod nazivom Zajedno smo jači (ZSJ). Sporazum su potpisali Lazar Grujić u ime Stranke umirovljenika (SU), Milivoj Špika u ime Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) i Milivoj Tičarić u ime Demokratske stranke umirovljenika (DSU).

Potpisnici Sporazuma se jasno određuju kao interesne stranke što znači da se u svom djelovanju neće baviti ideološkim i svjetonazorskim temama već isključivo konkretnim prijedlozima i rješenjima za goruće probleme, u prvom redu umirovljenika i starijih osoba, stoji u priopćenju triju stranaka, koje je iskorišteno i za politički obračun s najpoznatijom umirovljeničkom strankom, HSU-om.

Politički obračun

– Za razliku od dosadašnja dva neuspjela pokušaja formalnog udruživanja radi opstruiranja HSU-a koji je u oba slučaja zbog svog parlamentarnog statusa imao i lidersku poziciju, ovaj treći puta, a kažu da je treća sreća, i učeći na prethodnim greškama, za sada krećemo bez njih prema istom cilju. Treba odmah naglasiti da su za suradnju vrata otvorena svima pa tako naravno i HSU-u, ali sada na potpuno ravnopravnoj osnovi, dakle bez ekskluzivnog prava na lidersku poziciju. Pozivamo sve umirovljeničke stranke da nam se pridruže na političkoj razini kao i umirovljeničke udruge na programskoj, kako bi zajedno pokazali i dokazali da se umirovljenici, posebno koji su sa mirovinama ispod linije siromaštva, imaju na koga osloniti, poručili su čelnici SU-a, BUZ-a i DSU-a.

Pozvali su sve umirovljeničke stranke i udruge da sve nesporazume, prijepore ili neprijateljstva, posebno na osobnoj razini, ostave iza sebe i u interesu umirovljenika se okrenu prema budućnosti. Tvrde da svjedočimo rušenju rekorda u nominalnom povećanju mirovina, ali i da je uz rekordnu inflaciju koju prati val enormnih poskupljenja, posebno hrane i energenata, zapravo realna mirovina svake godine sve manja. Smatraju da je potrebno što prije resetirati mirovinski sustav i umjesto kozmetičkih promjena uraditi ono što je već odavno trebalo uraditi, a to je potpuno drugačiji način izračuna mirovina.

Glavni prijedlozi

– Naš glavni prijedlog Vladi je da se mirovina obračunava na temelju neto plaće u posljednjih 10 godina ili kroz 10 vezanih godina u periodu od npr. 25 ili 30 godina, te da mirovina za 41 godinu staža i navršenih 65 godina starosti bude 75 – 80 posto neto plaće u navedenih 10 godina. Tražili bi i promptno povećanje AVM-a na 100 kuna. čime bi se omogućila relativno pristojna mirovina i onima sa malim ili minimalnim primanjima tijekom cijelog radnog vijeka, a koji su sadašnjim obračunom mirovina unaprijed osuđeni na siromaštvo nakon umirovljenja, poručili su lideri umirovljeničkih stranaka.

– Vjerujemo da svi koji predstavljaju umirovljenike žele dobro svima, vjerujemo i da shvaćaju kako sami ne mogu uraditi dovoljno, stoga je ta spoznaja razlog da se pridruže, da zajedno na potpuno ravnopravnoj osnovi konačno postignemo ono što od nas očekuju umirovljenici, posebno onih nešto više od pola milijuna koji jedva preživljavaju…

Umirovljenici zajedno djelujmo brzo i odlučno jer, Zajedno smo jači, zaključili su potpisnici sporazuma.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Stranka umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) Demokratska stranka umirovljenika (DSU).

Reportaža sa tiskovne konferenciji povodom obilježavanja 01. listopada Međunarodnog dana starijih osoba se obilježava 01. listopada ... (opširnije)

Špika: Više od 700.000 ljudi ima mirovinu koja je ispod linije siromaštva 22.09.2023. Autor: V.G./Studio 4/HRT ... (opširnije)

Upućen poziv umirovljenicima da nam se pridruže u nedjelju 01. listopada na Međunarodni dan starijih osoba ... (opširnije)

SUH i MUH najavljivali prosvjede umirovljenika sa figom u džepu!? Kako se prije ili kasnije svatko ... (opširnije)

Zamrzavanjem cijena se ne može i neće riješiti problem malih mirovina... Mi Umirovljenici zajedno na zamrzavanje ... (opširnije)

Umirovljenicima pomoć od 60 do 160 EUR dobro dođe ali ništa ne rješava… Svaka pomoć dobro ... (opširnije)

Špika: 'Umirovljenike ne zanimaju rješenja koja će biti za 4, 8 ili 14 godina' Iako se ... (opširnije)

Zar je štrik oko vrata najbolje što SDP može ponuditi umirovljenicima? Da su političke stranke spremne ... (opširnije)

Ukidanjem prireza uz ostavljanje mogućnosti da JLS unutar dopuštenih okvira povećaju porez na dohodak neće se ... (opširnije)

Kako do većih mirovina? “Priča o 13. mirovini je priča o Jetiju!” Milivoj Špika, predsjednik Bloka ... (opširnije)