Žele u političku borbu protiv urušavanja standarda umirovljenika

Žele u političku borbu protiv urušavanja standarda umirovljenika

Zadarski List, utorak, 30.08.2022. - 15:00, autor: Marina Vlakić

Žele u političku borbu protiv urušavanja standarda umirovljenika / Zadarski list

https://www.zadarskilist.hr/clanci/30082022/zele-u-politicku-borbu-protiv-urusavanja-standarda-umirovljenika

HSU nije potpisao sporazum, ne znamo koji je razlog. Predsjednik sam stranačkog Odbora za pregovore, ali im se ni ovdje u Zadru nećemo obratiti za suradnju. Nikoga ne želimo odbaciti, ali niti ikome sugerirati da ide s nama, kaže Duško Vuković, čelnik lokalne podružnice SU-a

*****

Tri umirovljeničke stranke potpisale su sporazum o političkoj i programskoj suradnji za iduće parlamentarne izbore. Potpis na koalicijski sporazum stavili su čelnici Stranke umirovljenika, Bloka umirovljenici zajedno te Demokratske stranke umirovljenika kako bi »svim dopuštenim političkim sredstvima ušli u političku borbu i spriječili dodatno urušavanje standarda umirovljenika«, kazao nam je, Duško Vuković nakon potpisivanja sporazuma dopredsjednik SU-a i predsjednik zadarske organizacije stranke.

- Odgovornost za socijalnu, zdravstvenu pravnu i financijsku sigurnost umirovljenika moraju preuzeti umirovljeničke stranke uz suradnju sa svim drugim faktorima iz područja umirovljeničke populacije, ali i svih drugih koji su spremni poduprijeti programska načela umirovljeničkog statusa. To je temeljni motiv koji je Stranku umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratsku stranku umirovljenika potaknuo na zajedničko programsko djelovanje prije idućih parlamentarnih izbora. Osnovni programski zadaci pred našom udruženom umirovljeničko-političkom opcijom je izboriti se u predstavničkom tijelu RH za promjenu takozvane švicarske formule usklađivanja mirovina s obzirom da sadašnja praktički svakim usklađivanjem drastično povećava razliku između plaća i mirovina, ističe Vuković, napominjući kako će se ovim sporazumom zalagati i za sustav zaštite umirovljenika, odnosno pravobranitelja za umirovljenike.

Povećanje mirovina

- Cilj nam je i jednokratno povećanje mirovina od 15 do 20 posto kako bi se ublažile evidentno velike razlike između plaća i mirovina, a koje su rezultat ove formule koja se mora mijenjati, najavljuje dopredsjednik SU-a, dodajući kako će ovako ujedinjene stranke tražiti i ukidanje posebnog zdravstvenog doprinosa od tri posto na određen broj mirovina.

- Tražit ćemo i jednom godišnje usklađivanje svih mirovina s porastom BDP-a, uvođenje jednogodišnjeg dodatka u visini mjesečne mirovine za odmor i rekreaciju, ali i donošenje Saborske deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima osoba starije životne dobi. Osim toga, potrebno je EU sredstvima izraditi programe za uspostavljanje dnevnih boravaka uz cjelodnevno i stručno nadzirano druženje, kao i otvaranje agencije za pomoć pri zapošljavanju umirovljenika te organiziranje besplatne pravne pomoći pri lokalnoj samoupravi za umirovljenike i starije osobe. Posebno su nam važni i izgradnja i opremanje objekata za palijativnu skrb u svim regionalnim samoupravama, i to kao hitno pitanje dostojanstva osoba u terminalnim stanjima, ističe Vuković.

Ne gubimo političku osobnost

Smatra kako je sve navedeno bitan razlog zajedničkog nastupa triju umirovljeničkih stranaka, no istodobno bez gubljenja političke osobnosti svakog od potpisnika.

- Na našoj lokalnoj razini slijedom dogovora i potpisanog sporazuma ostvarit će se suradnja u kapacitetu jačem i učinkovitijem, a samim tim i s većim izgledima ostvarenja cilja koji su programski zacrtani. Zajedno ćemo, kako i sam potpisan akt kaže, tražiti provedbu svih programa zacrtanih u dugoročnoj strategiji socijalne zaštite u našim lokalnim samoupravama, a ova programska suradnje uz potpisnike očekuje priključenje svih onih koji se zalažu za bolji status umirovljenika bilo da su udruge ili političke stranke, kaže čelnik lokalnog SU-a.

No, na koji će način ova koalicija funkcionirati s obzirom da u Zadru nema praktički nikakve suradnje između umirovljeničkih stranaka te da se i HSU raskolio kada je dio članova prešao u SU?

- HSU nije potpisao sporazum, ne znamo koji je razlog. Predsjednik sam stranačkog Odbora za pregovore, ali im se ni ovdje u Zadru nećemo obratiti za suradnju. Nikoga ne želimo odbaciti, ali niti ikome sugerirati da ide s nama, poručuje Vuković.

Šibenski - Civilna zaštita smiruje umirovljenike: ‘Ne trebaju vam zalihe za 10 dana preživljavanja‘ (slobodnadalmacija.hr) IVICA ... (opširnije)

OTVORENO PISMO HSU - HRVATSKOJ STRANCI UMIROVLJENIKA Poštovani, Upućujemo ovo Otvoreno pismo duboko svjesni činjenice kako umirovljenicima nikada nije bilo ... (opširnije)

Kompleti za preživljavanje građana ili uplašene vlasti!? Energetske kriza zbog rata u Ukrajini odnosno sankcija nametnutih ... (opširnije)

Zadarski List, subota, 17.09.2022. https://www.zadarskilist.hr/clanci/17092022/u-zadru-ce-14000-umirovljenika-dobiti-novcanu-pomoc Autor. Marina Vlakić U Zadru će 14000 umirovljenika dobiti novčanu pomoć ... (opširnije)

Zbog nekoliko lipa ostali bez dijela ili cijelog energetskog dodatka Kolika god da je izdašna pomoć ... (opširnije)

https://www.mirovina.hr/ Milan Dalmacija,16. rujna 2022. https://www.mirovina.hr/novosti/sindikat-i-matica-umirovljenika-prihvatili-suradnju-s-inicijativom-umirovljenici-zajedno/ Umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske priključile su se ... (opširnije)

Zbog limitiranih cijena neki trgovci uklanjaju robu sa polica!? Da li je moguće da će nakon ... (opširnije)

Umjesto prosvjeda protiv pljačke u INA dogodila se neuspjela promocija Prosvjed koji se povodom afere INA ... (opširnije)

Vlada predstavila paket mjera težak 21 milijardu kuna Ako su rashodi kućanstva za energiju veći od ... (opširnije)

Umjesto prema suradnji i zajedništvu - vodstvo HSU-a odlučno stupa prema novom raskolu Ne može se ... (opširnije)