Umirovljenička inicijativa u niskom startu!

Nedavno završeni lokalni izbori bili su za našu stranku vrlo bremeniti, a posebno provedba predizborne kampanje i provođenje birokratskih odredbi vezanih uz osobna izdavanja uvjerenja na sudovima ili potpisivanja prihvaćanja kandidature.  Unatoč ovim poteškoćama koje su se mogle, potpuno smo uvjereni, riješiti i olakšati izlazak na izbore osobama starije životne dobi Stranka umirovljenika je izašla samostalno u nekoliko izbornih jedinica lokalne uprave i samouprave. Pri tome je interesantno naglasiti kako smo to učinili i u županiji u kojoj ima više umirovljenika od zaposlenika – Sisačko moslavačkoj. Nažalost nismo uspjeli prijeći izborni prag koji definitivno destimulira glasače da glasaju za manje stranke. Unatoč i toj prepreci na koju godinama ukazujemo i sa skromnim financijskim sredstvima uspjeli smo privući 2,5% birača koji su izašli na izbore. Dokaz je to kontinuiranog interesa za stranke s umirovljeničkim predznakom i snažan poticaj za konačno zajedničko političko djelovanje dviju najvećih umirovljeničkih stranaka: Stranke umirovljenika i Hrvatske stranke umirovljenika. Brojni umirovljenički zastupnici u županijskim, gradskim i općinskim vijećima upravo su pokazatelj toga. Veliki izborni potencijal krije se i u brojnim umirovljenički udrugama pa bi na uzoru platforme Možemo! bilo za očekivati i da se stvori jedna nova umirovljenička opcija koja će iskoristiti sve ove sinergijske učinke. Do tada tj. do sljedećih izbora koji nam slijede, a to su parlamentarni ima dovoljno vremena da se realizira ova nova mreža. Pri tome ne treba biti isključiv i okupljati samo umirovljenike kako nas ne bi optužili za separatističko razmišljanje već tražiti širu potporu i stvoriti snažnu poruku pod sloganom Zajedno smo jači koja će konačno polučiti konkretne političke rezultate. Ne na bazi podjela i dijeljenja već na temelju znanja i iskustva koje u prvom redu u umirovljeničkim strankama ne nedostaje.

Stoga i nije bilo potrebno naše članove i simpatizere pozivati za koga da glasaju u drugom krugu lokalnih izbora jer on sami najbolje znaju tko im je nudio i pružao koliko toliku socijalnu sigurnost i stabilnost u njihovim sredinama. Bitno je bilo samo izaći na izbore i iskoristiti demokratsko pravo u odlučivanju i definiranja smjera  kojim će se naredne 4 godine odvijati lokalni politički život. U tom kontekstu potrebna je još veća izlaznost na birališta kako bi izabrani političari imali što snažniji legitimitet i alibi da ih je biralo barem više od polovice birača. No i ta matematička činjenica još jednom povlači pitanje o obvezi izlaska na glasanje ali i brojnim drugim problemima koji su definirani sadašnjim nedorečenim i s venecijanskom komisijom neusklađenim izbornim zakonom. Upravo bi stoga promjena izbornog zakona trebala biti jedna od temeljnih aktivnosti nove umirovljeničke inicijative kao i neizbježno rješavanje obiteljskih mirovina i drugih problema umirovljenika. Nadamo su kako su to dovoljni razlozi za što bržu realizaciju ove ideje i snažnijeg političkog iskoraka umirovljenika.

Nedavno završeni loklalni izbori pokazali su kako tradicionalne stranke polako gube teren i ako nešto ne ... (opširnije)

Zbog učestalih upita vezanih uz nejasnoće oko Covid dodatka obavještavamo sve zainteresirane kako brojne odgovore mogu ... (opširnije)

Tijekom vikenda dužnosnici Stranke umirovljenika posjetili su Zadar i sastali se sa novoizabranim vijećnicima Stranke umirovljenika ... (opširnije)

Objavljujemo zanimljiv članak za populaciju umirovljenika na poveznici https://www.mirovina.hr/novosti/sve-se-vise-prica-o-dolasku-inflacije-evo-sto-ona-moze-napraviti-vasim-mirovinama/ (opširnije)

Moja Hrvatska! Ni brda nisu, ni doline, ni rijeke, ni more, ni oblaci nisu, ni kiša, ... (opširnije)

Nakon provedenog prvog kruga lokalnih izbora Stranka umirovljenika je polučila znatno bolje rezultate u odnosu na ... (opširnije)

Završavajući izbornu kampanju u Sisačko - moslavačkoj županiji kandidati na listi Stranke umirovljenika predstavili su se ... (opširnije)

Lista za Rijeku, Kvarnerska inicijativa - regionalna platforma, Stranka umirovljenika i nezavisni Marinko Koljanin ulaze odlučni ... (opširnije)

U nedjelju 09. svibnja, tjedan dana prije izbora, članovi Stranke umirovljenika Sisačko - moslavačke županije bili ... (opširnije)

U Brodsko - posavskoj županiji Stranka umirovljenika izlazi na lokalne izbore na svim raznama u koaliciji ... (opširnije)