Vlada predstavila paket mjera težak 21 milijardu kuna

Vlada predstavila paket mjera težak 21 milijardu kuna

Ako su rashodi kućanstva za energiju veći od 10% prihoda smatra se da je kućanstvo u riziku od energetskog siromaštva što se do sada vezivalo uz kućanstva sa nižim prihodima odnosno uglavnom ona umirovljenička. Enormnim poskupljenjem svih energenata na tržištu ove 2022. godine prijetnja energetskim siromaštvom bi se u konačnici bez intervencije Vlade proširila čak i na one sa prosječnim prihodima stoga ove mjere koje je donijela Vlada za cijene energenata, posebno plina i električne energije, će mnoge građane do proljeća 2023 godine spasiti od „smrzavanja“ tijekom zime koja je pred nama.

Ipak, sa mjerama kojima je Vlada intervenirala u formiranju cijena energenata svi problemi građana nisu ni riješeni ni završili jer sličan problem u ovoj godini imamo sa enormnim porastom cijena hrane. Neki od najčešće korištenih prehrambenih artikala poput ulja, brašna, šećera, svinjskog i pilećeg mesa  itd. su cijenama u posljednjih godinu dana porasli i preko 50% što je obzirom na primanja za veliki broj građana postalo nedostupno u potrebitim količinama. Na žalost sve je više građana koji su već dulje vrijeme prisiljeni svaki dan birati između hrane, energenata i lijekova, a logika kaže da su bez i jednog od navedenog u životnoj ugrozi stoga je vraćanje cijena ulju, mlijeku, brašnu, šećeru, piletini, svinjetini za 30-ak% u ovom trenutku svakako dobra mjera Vlade. 

Brza i uistinu financijski izdašna reakcija Vlade, kao i nepoznanica oko trajanja rata u Ukrajini kao ishodišta krize na globalnoj razini, je razlog da se u ovom trenutku ne treba postavljati kritički ni politikantski prema mjerama koje teže skoro 21 milijardu kuna nudeći neka populistička rješenja bez pokrića koja bi možda zvučala povoljnije za građane i poduzetnike. Smatramo da će za analizu učinkovitosti paketa mjera biti dovoljno vremena u narednim mjesecima. Ono što u ovom trenutku usprkos našem nezadovoljstvu dosadašnjim sveukupnim radom Vlade, posebno položajem umirovljenika, ne podržavamo su aktivnosti neozbiljne skupine očito potaknute od strane nekih političkih diletanata koji bi u sadašnjim, gotovo izvanrednim, okolnostima umjesto iznalaženja što boljih rješenja za pomoć građanima rušili Vladu i tako uistinu izazvali pravu katastrofu. Možemo samo zamisliti što bi sa građanima, ustanovama i gospodarstvom  bilo bez danas donesenih mjera….

U političkom djelovanju odgovornih ljudi i stranaka postoje trenuci kada se radi puno viših interesa od osobnih ili stranačkih sva neprijateljstva ili rivalstva moraju zamrznuti, i sve raspoložive resurse staviti na raspolaganje svojim građanima koji su trenutno u velikoj ugrozi.       

U Zagrebu, 08.09.2022.

Stranka Umirovljenika

Sretan Božić svima koji ovaj blagdan slave po julijanskom kalendaru. Mir Božji, Hristos se rodi! (opširnije)

Vladi RH… Strogo sankcionirati svako neopravdano podizanje cijena Svima je jasno da već godinama živimo u ... (opširnije)

Poštovani članovi, partneri, prijatelji, Želimo Vama i Vašim obiteljima Čestit Božić i Sretnu Novu 2023. godinu! SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO (opširnije)

Odlukom Vlade slijedi još jedna novčana pomoć za umirovljenike Da je Vlada RH svjesna teškog položaja ... (opširnije)

Ulaskom u Schengen Hrvatska u pravom smislu riječi postala dio EU Mada smo 01. srpnja 2013. ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni je jasna poruka umirovljeničkim strankama!? Ako analiziramo rezultate agencije IPSOS puls za mjesec studeni ... (opširnije)

Sredine nema, pouzdan partner ili jesi ili nisi…. Možda će nam netko prigovoriti kako ovo baš ... (opširnije)

24. studenog 2022. godine je osnovana gradska organizacija Stranke Umirovljenika grada Bjelovara (GO SU Bjelovar) Ovo ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni kao lekcija za ‟pačiće male” Ako i samo površno analiziramo rezultate agencije IPSOS ... (opširnije)

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje (opširnije)