Ujedinjeni kroz krizu: Sindikat i Matica umirovljenika prihvatili suradnju s inicijativom Umirovljenici zajedno

https://www.mirovina.hr/

Milan Dalmacija,16. rujna 2022.

https://www.mirovina.hr/novosti/sindikat-i-matica-umirovljenika-prihvatili-suradnju-s-inicijativom-umirovljenici-zajedno/

Umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske priključile su se programskoj inicijativi Umirovljenici zajedno koju čine Blok umirovljenici zajedno, Stranka umirovljenika i Demokratska stranka umirovljenika. To bi trebalo rezultirati boljim usuglašavanjem umirovljeničkih zahtjeva i lakšom komunikacijom s izvršnom vlašću. No, inicijativi se još uvijek nije priključila najveća umirovljenička stranka, HSU.

Umirovljeničke udruge SUH i MUH prihvatile su programsku suradnju s inicijativom Umirovljenici zajedno.

Obično se kaže da krizna vremena iz ljudi izvlače ono najbolje. Neki tvrde da je kriza dobro vrijeme za novi početak i suradnju. Sudeći po posljednjim zbivanjima na umirovljeničkoj sceni, moguće da je zaista tako.

Naime, nakon što su se Blok umirovljenici zajedno (BUZ), Stranka umirovljenika (SU) i Demokratska stranka umirovljenika (DSU) potkraj kolovoza okupile u programskoj platformi Umirovljenici zajedno, prije koji dan su im se pridružile i umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske (SUH i MUH). Veliko je to iznenađenje, s obzirom na to da su u proteklom razdoblju udruge i stranke bile na neprijateljskim linijama.

– Da, jesmo prihvatili da se više ne svađamo. Imali su običaj nazivati nas štetočinama. Štogod bismo predložili, oni bi to popljuvali. Nastojimo to izbjeći ubuduće, jer uskoro ide radna skupina o stanju u mirovinskom sustavu, tu će biti nekih promjena. Pošto tamo nisu stranke, nego smo mi, udruge, želimo da to prođe bezazleno, da nas ne pljuju i ne napadaju, potvrdila nam je u razgovoru predsjednica SUH-a, Jasna Petrović.

Istaknula je kako suradnja umirovljeničkih udruga i stranaka nije politička suradnja, već je temeljena na programskim prioritetima. SUH i MUH su u vrijeme nastanka inicijative Umirovljenici zajedno poslali Vladi svoja četiri zahtjeva za intervencijama u mirovinskom sustavu. U međuvremenu su prihvatili i prijedloge inicijative Umirovljenici zajedno.

Programska, a ne politička suradnja

Petrović ističe kako je ova suradnja važna i zbog pristupa polugama odlučivanja. Naime, za razliku od stranaka okupljenih u inicijativu Umirovljenici zajedno, koje nemaju niti jednog saborskog zastupnika, niti su zastupljene u drugim tijelima odlučivanja, SUH i MUH su članovi Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, tijela koje okuplja predstavnike nekoliko ministarstava, HZMO-a i HZZO-a. Ondje se u direktnom kontaktu s Vladom raspravlja o izmjenama, dopunama, uvođenju ili ukidanju pojedinih socijalnih, zdravstvenih i mirovinskih odredbi, što je dosad rezultiralo izmjenom brojnih propisa i barem ublažavanjem ionako lošeg umirovljeničkog standarda.

– Za sve umirovljenike je izvrsna vijest da su SUH i MUH prihvatili programsku suradnju sa umirovljeničkim strankama SU, BUZ, DSU okupljenim pod Umirovljenici zajedno, a vjerujemo da će to isto uskoro učiniti i HSU, stoga smo uvjerenja da ćemo u što skorije vrijeme udruženim snagama moći izaći pred Vladu s usklađenim programskim smjernicama i rješenjima koja će borbu protiv siromaštva umirovljenika postaviti kao prioritetni cilj, stoji u priopćenju inicijative Umirovljenici zajedno.

I zaista, možda bi taj proces tekao i lakše da se inicijativi priključi i jedina parlamentarna umirovljenička stranka, Hrvatska stranka umirovljenika (HSU). Iako na kapaljku predstavljaju svojih 19 mjera obuhvaćenih Prijedlogom interventnih mjera za ublažavanje negativnog utjecaja inflacije na standard i položaj umirovljenika i starijih osoba u Republici Hrvatskoj, unutar stranke se dogodio raskol sa saborskim zastupnikom Silvanom Hreljom. Uz to, HSU je već dvaput odbio suradnju s inicijativom Umirovljenici zajedno, pa je izvjesno, bez obzira na veliko okupljanje umirovljeničkih predstavnika, da će se borba za prava i standard umirovljenika i dalje voditi na dva fronta.

Šibenski - Civilna zaštita smiruje umirovljenike: ‘Ne trebaju vam zalihe za 10 dana preživljavanja‘ (slobodnadalmacija.hr) IVICA ... (opširnije)

OTVORENO PISMO HSU - HRVATSKOJ STRANCI UMIROVLJENIKA Poštovani, Upućujemo ovo Otvoreno pismo duboko svjesni činjenice kako umirovljenicima nikada nije bilo ... (opširnije)

Kompleti za preživljavanje građana ili uplašene vlasti!? Energetske kriza zbog rata u Ukrajini odnosno sankcija nametnutih ... (opširnije)

Zadarski List, subota, 17.09.2022. https://www.zadarskilist.hr/clanci/17092022/u-zadru-ce-14000-umirovljenika-dobiti-novcanu-pomoc Autor. Marina Vlakić U Zadru će 14000 umirovljenika dobiti novčanu pomoć ... (opširnije)

Zbog nekoliko lipa ostali bez dijela ili cijelog energetskog dodatka Kolika god da je izdašna pomoć ... (opširnije)

Zbog limitiranih cijena neki trgovci uklanjaju robu sa polica!? Da li je moguće da će nakon ... (opširnije)

Umjesto prosvjeda protiv pljačke u INA dogodila se neuspjela promocija Prosvjed koji se povodom afere INA ... (opširnije)

Vlada predstavila paket mjera težak 21 milijardu kuna Ako su rashodi kućanstva za energiju veći od ... (opširnije)

Umjesto prema suradnji i zajedništvu - vodstvo HSU-a odlučno stupa prema novom raskolu Ne može se ... (opširnije)

Milijarde se kradu na sve strane, a ‟baba se češlja” Gledajući, slušajući i čitajući što se ... (opširnije)