Ujedinjeni kroz krizu: Sindikat i Matica umirovljenika prihvatili suradnju s inicijativom Umirovljenici zajedno

https://www.mirovina.hr/

Milan Dalmacija,16. rujna 2022.

https://www.mirovina.hr/novosti/sindikat-i-matica-umirovljenika-prihvatili-suradnju-s-inicijativom-umirovljenici-zajedno/

Umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske priključile su se programskoj inicijativi Umirovljenici zajedno koju čine Blok umirovljenici zajedno, Stranka umirovljenika i Demokratska stranka umirovljenika. To bi trebalo rezultirati boljim usuglašavanjem umirovljeničkih zahtjeva i lakšom komunikacijom s izvršnom vlašću. No, inicijativi se još uvijek nije priključila najveća umirovljenička stranka, HSU.

Umirovljeničke udruge SUH i MUH prihvatile su programsku suradnju s inicijativom Umirovljenici zajedno.

Obično se kaže da krizna vremena iz ljudi izvlače ono najbolje. Neki tvrde da je kriza dobro vrijeme za novi početak i suradnju. Sudeći po posljednjim zbivanjima na umirovljeničkoj sceni, moguće da je zaista tako.

Naime, nakon što su se Blok umirovljenici zajedno (BUZ), Stranka umirovljenika (SU) i Demokratska stranka umirovljenika (DSU) potkraj kolovoza okupile u programskoj platformi Umirovljenici zajedno, prije koji dan su im se pridružile i umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske (SUH i MUH). Veliko je to iznenađenje, s obzirom na to da su u proteklom razdoblju udruge i stranke bile na neprijateljskim linijama.

– Da, jesmo prihvatili da se više ne svađamo. Imali su običaj nazivati nas štetočinama. Štogod bismo predložili, oni bi to popljuvali. Nastojimo to izbjeći ubuduće, jer uskoro ide radna skupina o stanju u mirovinskom sustavu, tu će biti nekih promjena. Pošto tamo nisu stranke, nego smo mi, udruge, želimo da to prođe bezazleno, da nas ne pljuju i ne napadaju, potvrdila nam je u razgovoru predsjednica SUH-a, Jasna Petrović.

Istaknula je kako suradnja umirovljeničkih udruga i stranaka nije politička suradnja, već je temeljena na programskim prioritetima. SUH i MUH su u vrijeme nastanka inicijative Umirovljenici zajedno poslali Vladi svoja četiri zahtjeva za intervencijama u mirovinskom sustavu. U međuvremenu su prihvatili i prijedloge inicijative Umirovljenici zajedno.

Programska, a ne politička suradnja

Petrović ističe kako je ova suradnja važna i zbog pristupa polugama odlučivanja. Naime, za razliku od stranaka okupljenih u inicijativu Umirovljenici zajedno, koje nemaju niti jednog saborskog zastupnika, niti su zastupljene u drugim tijelima odlučivanja, SUH i MUH su članovi Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, tijela koje okuplja predstavnike nekoliko ministarstava, HZMO-a i HZZO-a. Ondje se u direktnom kontaktu s Vladom raspravlja o izmjenama, dopunama, uvođenju ili ukidanju pojedinih socijalnih, zdravstvenih i mirovinskih odredbi, što je dosad rezultiralo izmjenom brojnih propisa i barem ublažavanjem ionako lošeg umirovljeničkog standarda.

– Za sve umirovljenike je izvrsna vijest da su SUH i MUH prihvatili programsku suradnju sa umirovljeničkim strankama SU, BUZ, DSU okupljenim pod Umirovljenici zajedno, a vjerujemo da će to isto uskoro učiniti i HSU, stoga smo uvjerenja da ćemo u što skorije vrijeme udruženim snagama moći izaći pred Vladu s usklađenim programskim smjernicama i rješenjima koja će borbu protiv siromaštva umirovljenika postaviti kao prioritetni cilj, stoji u priopćenju inicijative Umirovljenici zajedno.

I zaista, možda bi taj proces tekao i lakše da se inicijativi priključi i jedina parlamentarna umirovljenička stranka, Hrvatska stranka umirovljenika (HSU). Iako na kapaljku predstavljaju svojih 19 mjera obuhvaćenih Prijedlogom interventnih mjera za ublažavanje negativnog utjecaja inflacije na standard i položaj umirovljenika i starijih osoba u Republici Hrvatskoj, unutar stranke se dogodio raskol sa saborskim zastupnikom Silvanom Hreljom. Uz to, HSU je već dvaput odbio suradnju s inicijativom Umirovljenici zajedno, pa je izvjesno, bez obzira na veliko okupljanje umirovljeničkih predstavnika, da će se borba za prava i standard umirovljenika i dalje voditi na dva fronta.

Sretan Božić svima koji ovaj blagdan slave po julijanskom kalendaru. Mir Božji, Hristos se rodi! (opširnije)

Vladi RH… Strogo sankcionirati svako neopravdano podizanje cijena Svima je jasno da već godinama živimo u ... (opširnije)

Poštovani članovi, partneri, prijatelji, Želimo Vama i Vašim obiteljima Čestit Božić i Sretnu Novu 2023. godinu! SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO (opširnije)

Odlukom Vlade slijedi još jedna novčana pomoć za umirovljenike Da je Vlada RH svjesna teškog položaja ... (opširnije)

Ulaskom u Schengen Hrvatska u pravom smislu riječi postala dio EU Mada smo 01. srpnja 2013. ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni je jasna poruka umirovljeničkim strankama!? Ako analiziramo rezultate agencije IPSOS puls za mjesec studeni ... (opširnije)

Sredine nema, pouzdan partner ili jesi ili nisi…. Možda će nam netko prigovoriti kako ovo baš ... (opširnije)

24. studenog 2022. godine je osnovana gradska organizacija Stranke Umirovljenika grada Bjelovara (GO SU Bjelovar) Ovo ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni kao lekcija za ‟pačiće male” Ako i samo površno analiziramo rezultate agencije IPSOS ... (opširnije)

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje (opširnije)