Grujić: Trgovci su snizili cijene artiklima kojima bi ionako istekao rok

Grujić: Trgovci su snizili cijene artiklima kojima bi ionako istekao rok

Autor: V.G./Studio 4/HRT

Inflacija je krajem kolovoza i početkom rujna počela usporavati, ali daleko je to od onog što građani posebno ekonomski i socijalno ugrožene skupine mogu izravno osjetiti na svom proračunu. Što nam je donio peti antiinflacijski program Vlade koji je predvidio zamrzavanje rast cijena energenata, ali i blokiranje rasta cijena za barem 30-ak prehrambenih i drugih proizvoda u našim trgovačkim lancima?

- Ispalo je da neki proizvodi imaju čak i nižu cijenu nego što je Vlada odredila. Imate različiti pristup trgovaca. Neki miču skuplje proizvode s polica, neki ne. To je dinamična i komplicirana situacija koju sigurno ne možemo objediniti jednom cifrom ili da kažem da je sve pojeftinilo, rekao je Slobodan Školnik, stručnjak za maloprodajne cijene u trgovačkim lancima, gostujući u emisiji "Studio 4".

Lazar Grujić, koordinator platforme „Umirovljenici Zajedno“, rekao je kako su Vladini paketi kratkoročna mjera koja ne rješava suštinski problem, a to su male mirovine i siromaštvo.

- U državi gdje vlada tržišna ekonomija, gdje Vlada mora intervenirati i zamrzavati cijene, nešto dobro ne štima. U turističkoj sezoni gdje vlada ponuda i potražnja intervencije nema. Nakon sezone, cijene drastično padaju. Zašto? Nema turista, roba nije prodana, ali zaradilo se dovoljno da se otplatila. Trgovci bi tu robu i tako bacili zbog roka trajanja, pa su ponudili da se te cijene spuste. To su smiješne stvari što Vlada radi, rekao je Grujić.

- Umirovljenici nemaju što štedjeti, sretni su da imaju za život od 1. do 1. u mjesec, dodao je.

Osnovni mehanizam koji tjera trgovce na snižavanje cijena, rekao je Školnik, je borba za tržišni udio.

- Kad drastično padne broj potrošača, nastane žestoka borba za tržišni udio i rat cijena, ustvrdio je.

Školnik je rekao da će mali domaći trgovci najviše stradati zbog neradnih nedjelja, ali i reguliranja cijena.

- Energenti su ono gdje država može nešto učiniti, međutim tu ovisimo o globalnim kretanjima, rekao je Školnik.

SNIMKU GOSTOVANJA POGLEDAJTE NA OVOM LINKU:

 

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)