Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?

 

Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH sa velikim zadovoljstvom smo popratili podatak da se iznos za mirovine iduće godine namjerava povećati za 1,1 milijardu što je uz posljednje usklađenje sveukupno više od 1,5 milijardi odnosno veoma blizu iznosa koji odgovara prijedlogu Platforme Umirovljenici zajedno kojim bi se riješio problem rastućeg siromaštva umirovljenika.

 

Kako u prezentaciji na sjednici Vlade nije čak ni okvirno navedeno na koji bi se način kroz 2024. godinu raspodijelila 1,1 milijarda umirovljenicima, a nitko od svih dosadašnjih predlagatelja odnosno SUH, MUH, HSU, HR, SDP, MOŽEMO … nije svojim prijedlozima ni blizu navedene sume, preostaje jedino logično objašnjenje da je Vlada po svemu sudeći proučila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno i odlučila ga kroz navedeni iznos implementirati u proračun za 2024. godinu.

 

Da podsjetimo, to je zahtjev za ponovnim izračunom mirovina na bazi 75-80% neto plaće u posljednjih ili najboljih 10 godina uz ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života i AVM-om od 18,5 (sa usklađenjem) što za puni radni staž od 41 godine daje najmanju mirovinu od 750 .   

 

Ako se uz navedenih 1,1 milijardu pridoda još par stotina proračunskih milijuna što sasvim sigurno ne može biti nikakva ozbiljna zapreka u proračunu onda bi se gorući problem siromaštva za više od 700 tisuća umirovljenika konačno počeo ozbiljno rješavati. Riješiti se sasvim sigurno ne može kroz povremene isplate božićnice, uskrsnice, 13. mirovine, pakete pomoći, ili pak raznim prijedlozima da se problem povećanja mirovina rješava kroz 4 godine što su redom svi predlagali izuzev Platforme Umirovljenici zajedno po čijem prijedlogu se treba napraviti novi izračun mirovina za sve i odmah, a ni u kom slučaju kroz 4 godine.  

 

Podrška koju je prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno svakim danom sve više dobiva  od samih umirovljenika očito nadilazi sve prepreke i podmetanja…  

 

U Zagrebu, 09.11.2023.

 

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)

Koliko neke ankete imaju veze sa stvarnim stanjem?!   Tko god je jučer na nov@tv pratio ... (opširnije)