Dolaze li u ova teška vremena bolji dani za umirovljenike?

U novijoj hrvatskoj povijesti ili preciznije rečeno od proglašenja nezavisnosti 1991. godine do danas dogodilo se nekoliko značajnih promjena u sustavu mirovinskog osiguranja. Od uvođenja drugog i dobrovoljnog mirovinskog stupa, donošenja zakona o umirovljenju po posebnim propisima pa do usklađivanja mirovina s porastom životnih troškova. No većini umirovljenika je vjerojatno najviše ostala u sjećanju odluka po kojoj su im isplaćeni zaostaci mirovina. Povijesne istine radi potrebno je istaknuti kako vlada Ivice Račana nije namjerno željela isplatiti taj dug govoreći kako će se zemlja u tom slučaju naći pred bankrotom. Čak je i tadašnji ministar Davorko Vidović, nakon izgubljenih izbora izjavio da nova vlada HDZ ne treba umirovljenicima vratiti "niti jednu lipu", jer su oni već u mirovinu uvrstili 100 kn i 6% povećanja! Stoga je za svaku pohvalu kako je i tijekom najveće financijske krize koju je zadesila našu državu ali i cijeli svijet aktualna vlada započela proces kojim se nastoji pomoći umirovljenicima, slobodno možemo reći, danas najugroženijoj skupini u društvu. U prvom redu mislimo na rješavanje problema obiteljske mirovine što je jedan od naših 7 prioriteta za poboljšanje mirovinskog sustava koji godinama zagovaramo. Prema našem mišljenju ovaj vladin potez nadvisuje sva do sada poduzeta poboljšanja Zakona o mirovinskom osiguranju. Pri tome moramo istaknuti kako je  vrlo često  izmjenama i dopunama rečenog Zakona bila nanesena šteta sadašnjim i budućim umirovljenicima. Dovoljno se samo prisjetiti  izmjena koje su 2013. godine za vrijeme vlade Zorana Milanovića podigle granicu za odlazak u mirovinu na 67 godina. Stoga ovaj korak kojeg   provodi vlada Andreja Plenkovića  Stranka umirovljenika pozdravlja i želi u ime umirovljenika koje politički zastupa ohrabriti Vladu da ustraje na rješenju za gotovo trećinu Hrvatskih umirovljenika i sve one koji će se nažalost naći u takvoj situaciji.

Nadamo se pri tome kako će se uskoro na dnevnom redu naći i drugi naši prijedlozi poput usvajanja Deklaracije o starijim i umirovljenim osobama jer je očigledno da konvencija o općim ljudskim pravima nije dovoljna da zaštiti ovu skupinu naših sugrađana. Nadalje u tom paketu treba ustrojiti i javnog pravobranitelja za starije osobe čime bi se u prvom redu smanjio veliki nered u području dosmrtnih i doživotnih održavanja koji je postao pravi eldorado za lihvarske odvjetnike i zloćudne materijaliste. Očekujući kako će se  na ovom tragu nastaviti put sadašnjih i budućih reformi i izmjena na području umirovljeničkih prava i njihove zaštite s novim optimizmom članovi Stranke umirovljenika nastavljaju sa svojim političkim djelovanjem.

Povodom iznenadne smrti Milana Bandića, predsjednika stranke BM365 - Stranke rada i solidarnosti, iskrenu sućut izražavaju članovi i simpatizeri Stranke ... (opširnije)

Prvi službeni susret tajnika Stranke umirovljenika Žarka Delača s novim predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika Veselkom Gabričevićem pokrenuo je brojne ... (opširnije)

Višegodišnja uspješna suradnja između župana Damira Bajsa i Željka Helda - predsjednika županijske organizacije Stranke umirovljenika ... (opširnije)

U četvrtak, 11. veljače održana je u Zagrebu zajednička tiskovna konferencija na kojoj su predstavnici umirovljeničkih ... (opširnije)

Reagirajući na brojne nepoznanice vezane uz cijepljenje starijih osoba cjepivom AstraZeneka tijekom jučerašnjeg dana objavili smo ... (opširnije)

Kao što je poznato Europska agencija za lijekove /EMA/ odobrila je uporabu Oxford/AstraZeneca cjepiva uz niz ... (opširnije)

Na posljednjoj održanoj sjednici Sabora RH zabilježen je slučaj bez presedana, kada je kompletna oporba napustila ... (opširnije)

Procesi i aktivnosti u modernoj političkoj praksi vrlo su složeni i često nepredvidivi. Puls biračkog tijela ... (opširnije)

Umirovljenici su možemo kazati veliki potencijal ali ujedno I mrtvi kapital koji naša država treba iskoristiti. ... (opširnije)

Saznavši kako vlada predlaže protokol za praćenje pojedinaca i grupa koji u javnom prostoru šire netrpeljivost ... (opširnije)