Umirovljenici zabrinuti zbog mirovinske reforme

Umirovljenici zabrinuti zbog mirovinske reforme

Foto: HTV / HRT

Platforma Umirovljenici zajedno, umirovljeničke udruge i reprezentativni sindikati osvrnuli su se na najavljene porezne reforme te prijedlog za korekciju doprinosa za prvi mirovinski stup. Posebno ih zabrinjava najava da bi se od sljedeće godine mogla smanjiti stopa doprinosa za prvi mirovinski stup s 15 na 13 posto.

 

- Povećavanje ili davanje različitih neoporezivih dodataka na plaće samo se kratkoročno pomaže zaposlenicima, ali dugoročno odmaže jer se tako stimuliraju poduzetnici koji sve više isplaćuju "ispod stola", što znači da je mirovinski fond na sve većem gubitku, a mirovine sve manje. To se vidi i iz činjenice da svake godine za isplatu mirovina nedostaje sve više sredstava koja se nadoknađuju iz drugih proračunskih prihoda, rekao je Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika.

- Čak i opravdanje vladajućih da će razliku "pokrpati" iz državnog proračuna, a radnik će dobiti neto više na ruke, ne znači ništa drugo nego još jedna u nizu potpora poslodavcima da ne moraju dizati plaće nego da umjesto toga, eto, država uskače. Nakon što uskače različitim potporama za zapošljavanje starih, mladih, osoba s invaliditetom i cijelog niza drugih kategorija, sada uskače i ovdje, kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/umirovljenici-zabrinuti-zbog-nove-mirovinske-reforme-10758236

Poziv na javnu tribinu Sisak 23.02.2024. Pozivamo vas na Javnu tribinu koja će se održati 23.02.2024. ... (opširnije)

Reportaža OTV-a na temu Razotkrivanje podvale HSU-a   Razotkrili samo jednu perfidnu laž HSU-a kojom pokušavaju ... (opširnije)

Špika: Mirovine su toliko male da su umirovljenici prisiljeni raditi   19.02.2024. Autor: V.G./Studio 4/HRT   ... (opširnije)

Razotkrili smo laž i pokušaj obmane umirovljenika koja dolazi od HSU-a… Zagreb, 16.02.2024. Održana tiskovna konferencija ... (opširnije)

Još jedna uspješna tribina održana je danas u Zagrebu MO Sloboština   Umirovljenici zajedno – Politička ... (opširnije)

Poziv na javnu tribinu i tiskovnu konferenciju u Zagrebu 15.02.2024.   Pozivamo vas na Javnu tribinu ... (opširnije)

Prestanimo vjerovati u bajke vladajućih i ostvarimo ih sami!   Trebamo vašu donaciju. Umirovljenici zajedno – ... (opširnije)

Stotine tisuća su u sličnoj situaciji kao Ankica Birtić.... na nam je da to mijenjamo Ova ... (opširnije)

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – održana Javna tribina u Osijeku HTV - Grujić: Vladajući trebaju umirovljenike od izbora ... (opširnije)

Hrvatski radio 1. program emisija Dnevni ritam Voditelj: Davor Rendulić Gosti: Milivoj Špika Koordinator Platforme Umirovljenici ... (opširnije)