Zašto guverner HNB-a ima veću plaću nego predsjednici države i Vlade zajedno?

Zašto guverner HNB-a ima veću plaću nego predsjednici države i Vlade zajedno?

Posljednjih tjedana svjedoci smo sve češćih zahtjeva za povećanjem plaća koje se financiraju iz proračuna RH. Već je u tijeku „bijeli štrajk“ sudaca nezadovoljnih plaćama, tu su odmah i djelatnici u zdravstvu odnosno medicinske sestre, tehničari, liječnici, učitelji itd., a to onda znači i svi drugi u nizu koji će prije i kasnije pokucati na vrata Vlade odnosno čim se samo jednima izađe u susret odnosno poveća plaća. U svoj toj borbi za povećanje plaća ne smije se zanemariti činjenica da je plaća nekima uistinu mala, posebno onima kojima se nije povećavala posljednjih desetak godina, no isto tako u državnim i javnim službama ima popriličan broj onih kojima je plaća u odnosu na ostale nevjerojatno velika.

Nevjerojatan nesrazmjer u plaćama je posebno uočljiv kada se usporede plaće najviših državnih dužnosnika sa plaćama načelnika, gradonačelnika, šefova raznih državnih agencija, čelnika HNB-a itd. po čemu ispada da je gledajući njihovu plaću npr. guverner ili zamjenik guvernera HNB-a višestruko važnija funkcija od predsjednika Vlade, predsjednika RH, predsjednika Hrvatskog sabora ili ministra što je naprosto nevjerojatno, a time i potpuno neprihvatljivo. Zar je nekome normalno da npr. guverner HNB-a ima plaću koliko imaju predsjednik države i predsjednik Vlade zajedno.

Kako je moguće da bilo koji rukovoditelj u bezbroj državnih agencija ili pak tvrtki u vlasništvu države ima veću plaću od npr. predsjednika Vlade ili ministra. Ovdje treba naglasiti i da su plaće ministara kao i predsjednika Vlade od cca 3000 EUR u odnosu na prosječne ili mnoge druge plaće uistinu premale za posao koji obavljaju i odgovornost koju imaju. Nije dakle nikakvo čudo da u Vladu ne žele ni ući oni najsposobniji jer na tržištu mogu puno bolje naplatiti svoj rad, i sve to sa puno manje stresa i pritiska medija odnosno javnosti.

Očito je da Hrvatskoj treba jedno kvalitetno resetiranje na mnogim područjima stoga UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma smatrajući da je dobro da država krene od sebe podržava uvođenje centraliziranog obračuna plaća u državnim službama i javnim službama jer bi se time uz otklanjanje niza nelogičnosti konačno počeo uvoditi red u istima. Ono što se centraliziranim obračunom plaća može postići je zasigurno smanjenje nejednakosti u plaćama među zaposlenicima u državnoj službi i javnim službama, potom veća efikasnost i transparentnost, a tu su zasigurno i nemale uštede u administrativnim troškovima. 

Važno je napomenuti da centralizirani obračun plaća uz sve navedeno treba biti i dovoljno fleksibilan u prilagođavanju lokalnim uvjetima ili specifičnim potrebama određenih institucija uz istovremeno održavanje visoke razine transparentnosti i pravednosti.

Otvoreno pismo predsjedniku RH gospodinu Zoranu Milanoviću Poštovani predsjedniče Zorane Milanoviću, Obraćamo vam se s otvorenim ... (opširnije)

Svima koji Hrvatsku osjećaju svojom domovinom   Čestitamo Dan državnosti!   Na dan 30.05. prije 33 ... (opširnije)

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma Tko je ili što je to UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma ... (opširnije)

U parlamentarnoj demokraciji većina donosi Zakone, zar ne… Kako demokracija nije savršen sustav tako i u ... (opširnije)

Podržavamo pozitivne promjene ali i izražavamo zabrinutost… UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma pozdravlja i podržava svako ... (opširnije)

Jesmo li kao društvo spremni za obračun sa „zloćudnim tumorom“? Već godinama se kroz svako istraživanje ... (opširnije)

Osnovana GO SU Novska Dana 24. 04. 2023 god održana je Osnivačka skupština Gradske organizacije SU ... (opširnije)

Usamljenost starijih osoba uz rastuće siromaštvo sve veći problem Već niz godina je svima dobro poznata ... (opširnije)

Zajedništvom i suradnjom u borbu protiv siromaštva Mnogi su ostali iznenađeni kada su prošli tjedan na ... (opširnije)

Umirovljenik je umirovljenik, a čovjek čovjeku čovjek… Ministarstvo hrvatskih branitelja ovih je dana započelo sa procesom ... (opširnije)