Zašto guverner HNB-a ima veću plaću nego predsjednici države i Vlade zajedno?

Zašto guverner HNB-a ima veću plaću nego predsjednici države i Vlade zajedno?

Posljednjih tjedana svjedoci smo sve češćih zahtjeva za povećanjem plaća koje se financiraju iz proračuna RH. Već je u tijeku „bijeli štrajk“ sudaca nezadovoljnih plaćama, tu su odmah i djelatnici u zdravstvu odnosno medicinske sestre, tehničari, liječnici, učitelji itd., a to onda znači i svi drugi u nizu koji će prije i kasnije pokucati na vrata Vlade odnosno čim se samo jednima izađe u susret odnosno poveća plaća. U svoj toj borbi za povećanje plaća ne smije se zanemariti činjenica da je plaća nekima uistinu mala, posebno onima kojima se nije povećavala posljednjih desetak godina, no isto tako u državnim i javnim službama ima popriličan broj onih kojima je plaća u odnosu na ostale nevjerojatno velika.

Nevjerojatan nesrazmjer u plaćama je posebno uočljiv kada se usporede plaće najviših državnih dužnosnika sa plaćama načelnika, gradonačelnika, šefova raznih državnih agencija, čelnika HNB-a itd. po čemu ispada da je gledajući njihovu plaću npr. guverner ili zamjenik guvernera HNB-a višestruko važnija funkcija od predsjednika Vlade, predsjednika RH, predsjednika Hrvatskog sabora ili ministra što je naprosto nevjerojatno, a time i potpuno neprihvatljivo. Zar je nekome normalno da npr. guverner HNB-a ima plaću koliko imaju predsjednik države i predsjednik Vlade zajedno.

Kako je moguće da bilo koji rukovoditelj u bezbroj državnih agencija ili pak tvrtki u vlasništvu države ima veću plaću od npr. predsjednika Vlade ili ministra. Ovdje treba naglasiti i da su plaće ministara kao i predsjednika Vlade od cca 3000 EUR u odnosu na prosječne ili mnoge druge plaće uistinu premale za posao koji obavljaju i odgovornost koju imaju. Nije dakle nikakvo čudo da u Vladu ne žele ni ući oni najsposobniji jer na tržištu mogu puno bolje naplatiti svoj rad, i sve to sa puno manje stresa i pritiska medija odnosno javnosti.

Očito je da Hrvatskoj treba jedno kvalitetno resetiranje na mnogim područjima stoga UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma smatrajući da je dobro da država krene od sebe podržava uvođenje centraliziranog obračuna plaća u državnim službama i javnim službama jer bi se time uz otklanjanje niza nelogičnosti konačno počeo uvoditi red u istima. Ono što se centraliziranim obračunom plaća može postići je zasigurno smanjenje nejednakosti u plaćama među zaposlenicima u državnoj službi i javnim službama, potom veća efikasnost i transparentnost, a tu su zasigurno i nemale uštede u administrativnim troškovima. 

Važno je napomenuti da centralizirani obračun plaća uz sve navedeno treba biti i dovoljno fleksibilan u prilagođavanju lokalnim uvjetima ili specifičnim potrebama određenih institucija uz istovremeno održavanje visoke razine transparentnosti i pravednosti.

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)