Podržavamo pozitivne promjene ali i izražavamo zabrinutost…

Podržavamo pozitivne promjene ali i izražavamo zabrinutost…

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma pozdravlja i podržava svako porezno rasterećenje koje će omogućiti veća primanja za zaposlenike pa tako i izmjene u poreznom sustavu koje je najavila Vlada. Posebno je dobra odluka da se ukida prirez čime se kroz dozvoljeno povećavanje poreza na dohodak otvara mogućnost JLS da se na neki način međusobno nameću pokazujući svoju sposobnost da budu racionalni u trošenju lokalnih proračuna ali isto tako i efikasni u prikupljanju sredstava. 

Ono što UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Političku platformu najviše zanima je ipak najavljena promjena koja će primjenom rezultirati smanjenim uplatama u mirovinski fond što nam kao predstavnicima umirovljenika nije drago jer se time umjesto smanjenja povećava razlika između prikupljenih i isplaćenih sredstava za mirovine što u budućnosti odnosno eventualnom promjenom vlasti za umirovljenike može imati veoma loše konotacije. Moramo si u ovom trenutku postaviti pitanje što bi se moglo dogoditi ako jednog dana neka druga vlast odluči da mirovine ovise trebaju ovisiti o visini uplata svakog pojedinca. Može li takva situacija nekome u budućnosti poslužiti za daljnje osiromašivanje ionako siromašnih umirovljenika

Svjesni smo da se manjak odnosno razlika između uplaćenog u mirovinski fond i isplaćenih mirovina i do sada konstantno nadoknađivao iz proračuna stoga smo kao predstavnici umirovljenika radije za povećanje stope doprinosa za mirovine čime bi se smanjila razlika, a izdvajanjem mirovina po posebnim propisima i povećanjem zaposlenosti u budućnosti i potpuno moguće i potpuno anulirala. Kako je poznato da mirovine u odnosu na BDP čine nekih 10,2% istog tako smo skloni razmišljanju prema kojem bi se ukupna masa mirovina na neki način mogla vezati za BDP ali tako da ukupna masa mirovina umjesto sadašnjih 10,2% bude 12,5% od ostvarenog BDP-a.  

Bilo kako bilo Politička platforma – UMIROVLJENICI ZAJEDNO smatra da je vrijeme za jednu sveobuhvatnu reformu mirovinskog sustava koja bi se provodila imajući u vidu prvenstveno interese sadašnjih i budućih umirovljenika, a to naravno podrazumijeva i interese radnika, a da bi se to postiglo neophodno je jedinstvo umirovljeničkih i radničkih predstavnika bez obzira na kojem polju djeluju.

Živimo u parlamentarnoj demokraciji stoga moramo biti svjesni da samo političkom snagom i u demokratskim sredstvima možemo određene stvari mijenjati. Umirovljenici mogu ostvariti onoliko svojih prava koliku snagu budu imali tamo gdje se donose političke odluke, a to je Hrvatski sabor.  Jasno je dakle da će promjene za umirovljenike ovisiti o tome koliku će snagu odnosno brojnost zastupnika u narednom sazivu Hrvatskog sabora imati Politička platforma – UMIROVLJENICI ZAJEDNO.

Umirovljenici moraju biti svjesni da sami odlučuju o svojoj sudbini…

Otvoreno pismo predsjedniku RH gospodinu Zoranu Milanoviću Poštovani predsjedniče Zorane Milanoviću, Obraćamo vam se s otvorenim ... (opširnije)

Svima koji Hrvatsku osjećaju svojom domovinom   Čestitamo Dan državnosti!   Na dan 30.05. prije 33 ... (opširnije)

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma Tko je ili što je to UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma ... (opširnije)

U parlamentarnoj demokraciji većina donosi Zakone, zar ne… Kako demokracija nije savršen sustav tako i u ... (opširnije)

Jesmo li kao društvo spremni za obračun sa „zloćudnim tumorom“? Već godinama se kroz svako istraživanje ... (opširnije)

Zašto guverner HNB-a ima veću plaću nego predsjednici države i Vlade zajedno? Posljednjih tjedana svjedoci smo ... (opširnije)

Osnovana GO SU Novska Dana 24. 04. 2023 god održana je Osnivačka skupština Gradske organizacije SU ... (opširnije)

Usamljenost starijih osoba uz rastuće siromaštvo sve veći problem Već niz godina je svima dobro poznata ... (opširnije)

Zajedništvom i suradnjom u borbu protiv siromaštva Mnogi su ostali iznenađeni kada su prošli tjedan na ... (opširnije)

Umirovljenik je umirovljenik, a čovjek čovjeku čovjek… Ministarstvo hrvatskih branitelja ovih je dana započelo sa procesom ... (opširnije)