Podržavamo pozitivne promjene ali i izražavamo zabrinutost…

Podržavamo pozitivne promjene ali i izražavamo zabrinutost…

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma pozdravlja i podržava svako porezno rasterećenje koje će omogućiti veća primanja za zaposlenike pa tako i izmjene u poreznom sustavu koje je najavila Vlada. Posebno je dobra odluka da se ukida prirez čime se kroz dozvoljeno povećavanje poreza na dohodak otvara mogućnost JLS da se na neki način međusobno nameću pokazujući svoju sposobnost da budu racionalni u trošenju lokalnih proračuna ali isto tako i efikasni u prikupljanju sredstava. 

Ono što UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Političku platformu najviše zanima je ipak najavljena promjena koja će primjenom rezultirati smanjenim uplatama u mirovinski fond što nam kao predstavnicima umirovljenika nije drago jer se time umjesto smanjenja povećava razlika između prikupljenih i isplaćenih sredstava za mirovine što u budućnosti odnosno eventualnom promjenom vlasti za umirovljenike može imati veoma loše konotacije. Moramo si u ovom trenutku postaviti pitanje što bi se moglo dogoditi ako jednog dana neka druga vlast odluči da mirovine ovise trebaju ovisiti o visini uplata svakog pojedinca. Može li takva situacija nekome u budućnosti poslužiti za daljnje osiromašivanje ionako siromašnih umirovljenika

Svjesni smo da se manjak odnosno razlika između uplaćenog u mirovinski fond i isplaćenih mirovina i do sada konstantno nadoknađivao iz proračuna stoga smo kao predstavnici umirovljenika radije za povećanje stope doprinosa za mirovine čime bi se smanjila razlika, a izdvajanjem mirovina po posebnim propisima i povećanjem zaposlenosti u budućnosti i potpuno moguće i potpuno anulirala. Kako je poznato da mirovine u odnosu na BDP čine nekih 10,2% istog tako smo skloni razmišljanju prema kojem bi se ukupna masa mirovina na neki način mogla vezati za BDP ali tako da ukupna masa mirovina umjesto sadašnjih 10,2% bude 12,5% od ostvarenog BDP-a.  

Bilo kako bilo Politička platforma – UMIROVLJENICI ZAJEDNO smatra da je vrijeme za jednu sveobuhvatnu reformu mirovinskog sustava koja bi se provodila imajući u vidu prvenstveno interese sadašnjih i budućih umirovljenika, a to naravno podrazumijeva i interese radnika, a da bi se to postiglo neophodno je jedinstvo umirovljeničkih i radničkih predstavnika bez obzira na kojem polju djeluju.

Živimo u parlamentarnoj demokraciji stoga moramo biti svjesni da samo političkom snagom i u demokratskim sredstvima možemo određene stvari mijenjati. Umirovljenici mogu ostvariti onoliko svojih prava koliku snagu budu imali tamo gdje se donose političke odluke, a to je Hrvatski sabor.  Jasno je dakle da će promjene za umirovljenike ovisiti o tome koliku će snagu odnosno brojnost zastupnika u narednom sazivu Hrvatskog sabora imati Politička platforma – UMIROVLJENICI ZAJEDNO.

Umirovljenici moraju biti svjesni da sami odlučuju o svojoj sudbini…

Reportaža sa tiskovne konferenciji povodom obilježavanja 01. listopada Međunarodnog dana starijih osoba se obilježava 01. listopada ... (opširnije)

Špika: Više od 700.000 ljudi ima mirovinu koja je ispod linije siromaštva 22.09.2023. Autor: V.G./Studio 4/HRT ... (opširnije)

Upućen poziv umirovljenicima da nam se pridruže u nedjelju 01. listopada na Međunarodni dan starijih osoba ... (opširnije)

SUH i MUH najavljivali prosvjede umirovljenika sa figom u džepu!? Kako se prije ili kasnije svatko ... (opširnije)

Zamrzavanjem cijena se ne može i neće riješiti problem malih mirovina... Mi Umirovljenici zajedno na zamrzavanje ... (opširnije)

Umirovljenicima pomoć od 60 do 160 EUR dobro dođe ali ništa ne rješava… Svaka pomoć dobro ... (opširnije)

Špika: 'Umirovljenike ne zanimaju rješenja koja će biti za 4, 8 ili 14 godina' Iako se ... (opširnije)

Zar je štrik oko vrata najbolje što SDP može ponuditi umirovljenicima? Da su političke stranke spremne ... (opširnije)

Ukidanjem prireza uz ostavljanje mogućnosti da JLS unutar dopuštenih okvira povećaju porez na dohodak neće se ... (opširnije)

Kako do većih mirovina? “Priča o 13. mirovini je priča o Jetiju!” Milivoj Špika, predsjednik Bloka ... (opširnije)