ANKETA: Koji od navedenih prijedloga Platforme Umirovljenici zajedno su po vama najvažniji?

ANKETA: Koji od navedenih prijedloga Platforme Umirovljenici zajedno su po vama najvažniji?

Kako smo mi odnosno Umirovljenici zajedno – politička platforama još ljetos objavili svoje glavne programske odrednice za rješavanje problema rastućeg siromaštva umirovljenika tako su nakon nas i svi drugi relevantni predstavnici umirovljenika učinili isto. I dok smo mi objašnjavali, promovirali, argumentirali i dokazivali da je za rješenje problema rastućeg siromaštva umirovljenika nužno izvršiti novi izračun mirovina za sve i to na bazi 75-80 % neto plaće u posljednjih ili najboljih,  10 godina prije umirovljenja uz ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života i AVM od 17 EUR za svaku godinu radnog staža, u isto su vrijeme u javnost gurani neki sasvim drugi prijedlozi kao najvažniji za umirovljenike.

SUH – MUH su tako svim silama nastojali predstaviti 13. mirovinu kao izuzetno važnu stvar, pa onda i 6 dodatnih mjeseci staža po djetetu, potom i drugačiju raspodjelu prilikom usklađivanja mirovina, HSU se istakao prijedlogom da se mirovine povećaju za 10% kroz 4 godine i uvođenjem „restorana“ uz „popularne cijene obroka“ za umirovljenike, zahtjevom za 13. mirovinu, ali nitko izuzev Platforme Umirovljenici zajedno nije predložio novi izračun i znatno povećanje mirovina za sve, i odmah.

Kako je do sada provedeno nekoliko anketa u kojima su ponuđena razna rješenja za obuzdavanje rastućeg siromaštva umirovljenika tako su ispitanici mogli birati između niza različitih prijedloga SUH-a - MUH-a odnosno HSU-a, ali ni u jednoj anketi nisu obuhvaćeni glavni prijedlozi Platforme Umirovljenici zajedno. Kako ni u jednoj anketi do sada nije bio ponuđen glavni prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno tako smo mi sami odlučili provesti anketu kako bi utvrdili koji su od naših prijedloga umirovljenicima najvažniji. Napominjemo da su se ispitanici u našoj anketi mogli odlučiti za više prijedloga na postavljeno pitanje:   

Koji od navedenih prijedloga Platforme Umirovljenici zajedno su po vama najvažniji?

 

  1. Ponovni  izračun mirovine  za sve na bazi 75 – 80% prosječne plaće kroz 10 najboljih godina, uz ukidanje penalizacije svima sa navršenih 65 godina života i  AVM od 17 EUR za svaku godinu radnog staža što za puni rani staž (41/60-65) osigurava najnižu mirovinu od 697 EUR
  1. Samo ukidanje penalizacije sa navršenih 65. godina života
  1. Usklađivanje mirovina sa realnom Inflacijom, rastom cijena ili plaća
  1. Uspostavu instituta pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe...
  1. Isplatu 13. mirovine
  1. Izdvajanje mirovina po posebnim propisima „povlaštenih“ mirovina od „radničkih“ mirovina
  1. Dodatnih 6 mjeseci staža po rođenom djetetu

Kako smo i očekivali najveću podršku ispitanika od 83,7% je dobio prijedlog za Ponovni  izračun mirovine  za sve na bazi 75 – 80% prosječne plaće kroz 10 najboljih godina, uz ukidanje penalizacije svima sa navršenih 65 godina života i  AVM od 17 EUR za svaku godinu radnog staža što za puni rani staž (41/60-65) osigurava najnižu mirovinu od 697 EUR

Drugi po važnosti je sa 54,7% glasova ispitanika bio prijedlog za Usklađivanje mirovina sa realnom Inflacijom, rastom cijena ili plaća

Treći po važnosti je sa 44,2% bio prijedlog za Izdvajanje mirovina po posebnim propisima „povlaštenih“ mirovina od „radničkih“ mirovina

Četvrti prioritet po redu umirovljenicima je sa 37,2% Isplata 13. mirovine

Peti po važnosti je sa 33,7% bio prijedlog Uspostavu instituta pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe...

Šesti po važnosti prijedlog sa 32,6% bio Samo ukidanje penalizacije

I posljednji sedmi po redu u našoj anketi je sa 30,2% bio Prijedlog za dodatnih 6 mjeseci staža po rođenom djetetu.

Kako naš prijedlog za ponovni izračun mirovina od samog predstavljanja svakim danom uživa sve veću podršku kod umirovljenika tako se sve više SUH – MUH i HSU trude u javnom prostoru nametnuti neka druga rješenja koja sa primarnim interesima umirovljenika imaju sve manje veze. Pokazalo se da umirovljenici nisu progutali mamac zvan „13. mirovina“ koju nameću SUH – MUH, a još je gore prošao pompozno najavljen prijedlog HSU-a o tzv. restoranima za umirovljenike odnosno sramotnom nuđenju „pučkih kuhinja“ za umirovljenike.

Uz „predstavnike“ umirovljenika kao što su SUH – MUH i HSU,  sa kojima Vlada rado „pregovara“, mi kažemo „trguje interesima umirovljenika“, nije ni čudo što su mirovine usprkos rekordnom nominalnom rastu u stvari svake godine realno sve manje. U svom tom zlu koje je snašlo umirovljenike jedina pozitivna stvar je što i oni sami već shvaćaju da ih bez radikalnih promjena čeka samo još veće siromaštvo, a „uspješne pregovarače“ vjerojatno još poneka lukrativna sinekura…  

U Zagrebu, 16.10.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)