U Zadru će 14000 umirovljenika dobiti novčanu pomoć

Zadarski List, subota, 17.09.2022.

https://www.zadarskilist.hr/clanci/17092022/u-zadru-ce-14000-umirovljenika-dobiti-novcanu-pomoc

Autor. Marina Vlakić

U Zadru će 14000 umirovljenika dobiti novčanu pomoć

Uz mjere o kojima smo govorili, tu je i niz mjera koje Grad Zadar provodi kontinuirano, sistematski i doista odgovorno. Dovoljno je reći to da Zadar, u usporedbi s gradovima slične veličine i gospodarskog potencijala, izdvaja najviše kako bi zaštitio najugroženiju populaciju, kaže Duško Vuković, dopredsjednik SU-a.

Vlada RH donijela je odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći umirovljenicima kao sastavni dio paketa teškog 21 milijardu kuna. Energetski dodatak tako će dobiti čak 700.000 tisuća umirovljenika, na način da će umirovljenici koji mirovinu primaju od RH, naknadu dobiti u listopadu, a oni s inozemnim mirovinama u prosincu.

Naime, isplate su ovim paketom mjera podijeljene u četiri razreda, pa će umirovljenici s mirovinom manjom od 1.850 dobiti dodatak u iznosu od 1.200 kuna, a procjenjuje se da je najnižim mirovinama obuhvaćeno 97.000 umirovljenika. Dodatak od 900 kuna određen je za one koji primaju do 2.350 kuna, a u toj je kategoriji 98.000 umirovljenika. Najveći broj umirovljenika, njih oko 300.000 s mirovinom do 3.350 kuna, primit će dodatak od 600 kuna, kazao nam je dopredsjednik nacionalne organizacije Stranke umirovljenika i predsjednik Gradskog odbora, Duško Vuković, čija stranka pažljivo prati situaciju s isplatom pomoći najugroženijima u našem društvu.

Dodatak od 400 kuna

Dodatak od 400 kuna, pak, dobit će gotovo 194.000 umirovljenika s mirovinom do 4.360 kuna, a o tome kako će se ove jednokratne naknade odraziti na naš grad i županiju, Vuković kaže:

- Naša stranka ove podatke prati s posebnom pažnjom. U Zadru je 20.000 umirovljenika, a procjenjujemo da će njih 14.000 biti obuhvaćeno ovim paketom. U cijeloj Županiji, uključujući Zadar, dodatak će dobiti ukupno 28.000 umirovljenika. Ovaj paket od 21 milijardu iznosi čak 3,5 posto BDP-a Hrvatske i doima se gotovo nestvarno, Vladi se ne može osporiti da je ovdje pokazala maksimalnu osjetljivost. Poznato je da se naša stranka ujedinila s Blokom umirovljenika i Demokratskom strankom umirovljenika s kojima smo potpisali nacionalni Programski savez pod agendom »Umirovljenici Zajedno«. Svi smo podržali ovu Vladinu odluku, osobito stoga što ona obuhvaća i najvažnije artikle za ishranu, ograničavajući im rast cijena. Najnovije ograničenje, odnosno zamrzavanje rasta cijene električne energije i plina na šest mjeseci, za nas umirovljenike od izuzetne je važnosti, ističe Vuković.

Napominje kako dio javnosti smatra da ove mjere nisu dovoljne, dok neki oporbeni političari traže još drastičnije smanjenje PDV-a. Međutim, ovo što je dodijeljeno umirovljenicima itekako je važno kako bi što lakše prebrodili zimu.

Pomoć Grada Zadra

- To su oni koji neodgovorno i neodmjereno gotovo svaki dan istupaju u medijima, no što bi onda bilo s javnim ustanovama poput bolnica, vrtića i škola, odnosno gdje bi se našla sredstva za sve javne potrebe koje se financiraju iz proračuna. To olako traženje s prizvukom demagogije i prozirnog populizma u svom providnom izdanju zapravo se može prepoznati kao bolesna borba za vlast po svaku cijenu. Primjer za to je Most kao organizator protesta, no po meni potpuno promašenog budući da Vladu optužuju za krađu plina te preprodaju i kriminalne delikte. Ukoliko takvih pojava ima, naravno da ih nadležna tijela moraju hitno istražiti i sankcionirati jer vidimo da i sama Vlada na tome inzistira, kaže čelnik lokalnog SU-a kojega smo pitali i što se sve poduzima na lokalnoj razini kako se socijalni status umirovljenika ne bi pogoršao.

- Uz mjere o kojima smo govorili, tu je i niz mjera koje Grad Zadar provodi kontinuirano, sistematski i doista odgovorno. Dovoljno je reći to da Zadar, u usporedbi s gradovima slične veličine i gospodarskog potencijala, izdvaja najviše kako bi zaštitio najugroženiju populaciju, i to ne samo umirovljenike, već i ostale socijalne kategorije građana, što se može reći i za Županiju. Kao gradski vijećnik često na sjednicama Gradskog vijeća slušam o transparentnosti gradskog proračuna u kojem je svaka javna nabava do 20.000 vidljiva u svakom detalju, počevši od samog natječaja, do njegove realizacije. Međutim, osporavanja od strane oporbe ne dolaze s ciljem što bolje vidljivosti trošenja novca, već da se u javnosti stvori dojam kako se naš novac troši netransparentno, obrazlaže Vuković.

Promjena mirovinskog sustava

Što se tiče promjena mirovinskog sustava, napominje kako je za umirovljenike izuzetno važan gospodarski razvoj zemlje i stvaranje novih radnih mjesta jer to je ujedno osnova za isplatu mirovina.

- Evo samo jedan podatak: 2014. godine imali smo oko 1.300.000 zaposlenih, a 2021. bilo ih je 1.630.000. Razlika od 330.000 novozaposlenih govori da se u fond mirovinskog osiguranja po osnovi doprinosa uplati oko 7 milijardi kuna. U pripremi novih izmjena Zakona o mirovinskog osiguranja zbog zaostatka mirovina u odnosu na plaće u RH stoga očekujemo izmjenu modela usklađivanja mirovina svakih šest mjeseci jer to bi znatno poboljšalo odnos prosječne mirovine i neto plaće na razini Hrvatske, zaključuje Vuković.

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)